Fagus sylvatica

Latijnse NaamFagus sylvatica
Nederlandse NaamBeuk
Foto
Hoogte:275
Beschrijving

Fagus sylvatica soorten zijn erg populair als haagplant. Er is zowel een groene als ook een rode variëteit leverbaar. De populairteit van de beuk heeft deze te danken aan het mooie blad, dat het grootste deel van de winter in verdorde toestand aan de struik blijft hangen. De beste tijd om een beukenhaag te planten is in de wintermaanden.

WinterhardheidGoed winterhard
PH BodemBasisch
StandplaatsZon, Halfschaduw, Schaduw
HabitatDroge bodem, Normale bodem
SnoeiperiodeZomer
GroeivormOpgaand
Speciale kenmerkenHet blad van de beuk loopt meestal eind april - eerste week van mei uit. De herfstkleur van gewone beuk is oranje. In de winter blijven een aantal verdorde blaadjes meestal aan de takken hangen om pas volgend jaar, wanneer de beuk opnieuw uitloopt, af te vallen.
GebruiksmogelijkhedenDe beuk wordt veel gebruikt voor het maken van hagen van circa 80 cm tot 400 cm. Kan als solitair gebruikt worden.
TipsEen beukenhaag wordt meestal 2 maal per jaar geschoren. Vaak eenmaal voor de langste dag en een keer aan het eind van de zomer. Het is verstandig om eerst de zijkanten te snoeien en daarna pas de bovenkant. Vewijder zoveel mogelijk de afgeknipte twijgen van de bovenzijde zodat de haag er netjes uit blijft zien. Snoei de haag zodanig dat de haagvoet iets breder blijft dan de bovenzijde van de haag wat een fraaier beeld oplevert.

Ga terug